Ontbijt met gekaramelliseerde pompelmoes en spinnenwebtaart

Ingrediënten

voor de pompelmoes

  • een paar el rietsuiker
  • 200 g plattekaas
  • neutrale olie bv. arachideolie

Voor de granola

voor de rest van het ontbijt

  • 1 brood
  • charcuterie naar keuze
  • kaas naar keuze
  • 4 eieren
  • 5 sinaasappelen
  • 1 fles champagne
  • koffie
  • koffiekoeken of croissants naar wens
  • boter, choco, confituur of beleg naar keuze

voor de pannenkoeken

  • 200 g bloem
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • 1 el gesmolten boter
  • een snuifje zout
  • 3 el vanillesuiker
  • 1 el cacao
  • neutrale olie bv. arachideolie

voor de spinnenwebtaart (vanillepudding)

  • 500 ml melk
  • 6 eidooiers
  • 150 g rietsuiker
  • 50 ml room (volle)
  • 50 g bloem

voor de spinnenwebtaart (biscuit)

  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 180 g bloem

voor de spinnenwebtaart (afwerking)

  • 200 g witte chocolade
  • 2 el cacaopoeder
  • 100 g amandelschilfers
  • bloemsuiker

Christoff houdt van uitgebreid ontbijten. Sofie maakt speciaal voor hem en zus Lindsay een zeer lekker ontbijt. Pannenkoeken, een zeemzoete spinnenwebtaart, gekaramelliseerde pompelmoes met huisgemaakte granola...en een glaasje champagne, dat is puur genieten én zalig wakker worden! Goed Weekend met Christoff!

Tip: Sofie gebruikt een ronde bakvorm van 25cm.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de granola: Hak de pecannoten en amandelen grof. Doe in een kom. Voeg er de andere zaden en noten aan toe. Voeg ook de havermout toe. Hou de kokosvlokken nog apart. Meng onder elkaar. (Tip: maak zelf je favoriete zaden- en granensamenstelling.  

  2. Smelt de tahinpasta, kokosolie en ahornsiroop.

  3. Meng dit onder de noten en zaden. Is het nog wat te droog? Voeg dan extra ahornsiroop toe.

  4. Smeer uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Roer om de 5 minuten eens door elkaar. Voeg de kokosvlokken op het einde toe.

  5. Haal daarna uit de oven. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten weckpot.

  6. Voor de gekaramelliseerde pompelmoes: Snij in twee. Verwijder de pitjes uit de helften. Snij tussen elk partje in tot tegen de schil en rond het vruchtvlees. 

  7. Warm een pan op. Voeg olie toe. Dep de pompelmoeshelften in de rietsuiker. Leg ze in de hete pan. Bak ze twee minuten tot ze gekaramelliseerd zijn. Haal uit en laat afkoelen in een kommetje.

  8. Afwerking: serveer de pompelmoes met plattekaas en granola.

  9. Voor de pannenkoeken: meng bloem, eieren, vanillesuiker, melk, gesmolten boter en een snuif zout. Verdeel in twee porties. Voeg aan één deel cacaopoeder toe. Meng er alle klonters uit. Doe beide delen in een twee spuitflessen.

  10. Warm een antikleefpan op. Wrijf in met keukenpapier en olie. Spuit eerst de rand van de pannenkoeken en het figuurtje. Laat even opdrogen. Vul op met het andere beslag. Laat verder bakken. Draai om en bak nog even verder.

  11. Voor de spinnenwebtaart: begin met de spongecake.

  12. Klop de eieren tot een stevig schuim met de suiker. (zoals een sabayon) Vet een bakvorm in met boter. Bloem in. Schud er de overtollige bloem uit.

  13. Zeef de bloem bij het eierschuim. Spatel onder elkaar. Doe het beslag in de bakvorm en stop 30 minuten in de voorverwarmde oven. Test of het gaar door er met een satéstokje in te prikken. Kleeft er geen deeg aan het stokje, dan is het gaar.

  14. Laat de cake afkoelen. Maak ondertussen de crème patissière (vanillepudding).

  15. Snij de vanillestok overlangs. Haal de zaadjes er uit. Kook de melk, de room en de vanillestok op.

  16. Doe de zaadjes bij de dooiers. Klop los met de suiker. Voeg de bloem toe en klop verder los tot een homogene massa. 

  17. Voeg een scheutje melk toe en klop los tot er geen klonters zijn. Voeg van het vuur de rest van de melk en room toe.

  18. Zet terug op het vuur en laat indikken terwijl je blijft roeren. Het is klaar als het beslag begint te 'pruttelen' of 'ploffen'. Haal dan van het vuur en blijf roeren tot je een mooi blinkend beslag hebt. Zo bakt het niet aan. Bedek met vershoudfolie en laat volledig afkoelen. Het zal nog wat dikker worden. Doe daarna in een spuitzak.

  19. Snij de biscuit met een broodmes doormidden in twee schijven. Spuit de pudding op de eerste schijf. Wrijf plat met een lepel. Bedek met de tweede schijf.

  20. Smelt 200g witte chocolade au bain-marie. Laat een beetje afkoelen. Meng een paar eetlepels chocolade met een eetlepel of twee cacaopoeder. Doe in een spuitzak en zet opzij.

  21. Zet de taart op een rooster en plaats de rooster op een bakplaat. Giet de rest van de gesmolten chocolade over de taart. Bedek de taart mooi met de chocolade. Dit gaat vlot met een paletmes. De overtollige chocolade valt op de bakplaat.

  22. Teken met de spuitzak een spiraal op de taart. Teken met een satéstokje de dwarslijntjes. Zo krijg je een spinnenweb. Bedek de rand van de taart met de geroosterde amandelen. Zet op een taartschotel.

  23. Voor de rest van het ontbijt: Breng water in een kookpot aan de kook. Kook vier eitjes zacht (6 minuten) of hard (10 minuten). Haal uit en zet in eierdopjes. 

  24. Toast het brood. Bedek twee planken met kaas en charcuterie naar keuze. Zet koffie. Pers een paar appelsienen tot fruitsap. Open een flesje champagne.

  25. Afwerking: zet alles op tafel. Serveer de pompelmoezen met granola, de pannenkoeken en de taart.

0
Nog geen stemmen