Taartje met appel en franchipanne

Ingrediënten

  • 25 gr praliné
  • 1 granny smith appel
  • 325 gr boter
  • 75 gr margarine
  • 620 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 5 eieren
  • 50 gr amandelspijs
  • 200 gr amandelpoeder
  • 100 gr room
  • 60 gr melkchocolade
  • 350 gr water
  • 38 gr glucose
  • 13 gr dextrose (druivensuiker)
  • 450 gr granny smith appelsap
  • 25 gr citroensap
  • amandelschilfers
  • eiwit
Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch
Dessert

Bereiding

  1. Vetdeeg: 75 gr boter mengen met 75 gr margarine, daarbij 100 gr suiker toevoegen. nadat de suiker is opgenomen, 250 gr bloem toevoegen, en daarna 1 ei. Maak van dit mengsel een bolletje, en laat enkele uren, tot een nacht rusten in de koelkast

  2. Franchipanne: meng 250 gr boter, met 150 gr suiker. voeg daaraan beetje bij beetje 200 gr eieren toe, 50 gr amandelspijs, en 200 gr amandelpoeder. Laat enkele uren, tot een nacht rusten in de koelkast. Rol het taartje uit, spuit daarop een puntje franchipanne, en leg hierop een schijfje jonagold appel. Overpoeder lichtjes met kaneel, en bak een 15-tal minuten in een oven aan 170°c

  3. Hazelnootganache: 100 gr room, 60gr melkchocolade, en 25 gr praliné opkoken, en laten afkoelen.

  4. Appelkrokantje: Snij granny appel in fijne schijfjes. Laat deze enkele minutjes koken in 250 gr suiker met 250 gr water. Haal de schijfjes uit, en leg ze op bakpapier, of op een siliconematje. Zet 1u in een oven aan 80°c, draai de appelschijfjes, en zet nog een uur in de oven. herhaal dit tot de schijfjes krokant zijn (kan tot 4 uur duren, afhankelijk van de dikte van de schijfjes)

  5. Appelsorbet Meng 120 gr suiker, met 38 gr glucose, 13 gr dextrose (druivensuiker, te vinden in de supermarkt), en 100 gr water. warm op tot 80°C, en laat daarna volledig koud worden.Eenmaal het mengsel afgekoeld, kan u beginnen de appels te persen. Indien u dit vroeger gaat doen, kan het zijn dat het sap bruin wordt. Pers granny appels tot u 450 gr sap hebt, voeg daaraan 25 gr citroensap toe. Meng het sap met het suikermengsel, en laat draaien in de ijsturbine.

  6. Als krokantje bij het dessert kan u nog amandelschilfers mengen met suiker en opgeklopt eiwit. stort dit uit op een bakplaat met bakpapier, en laat kort aanbruinen in de oven.

0
Nog geen stemmen